PREZI



Så startar du upp med Prezi - Handledning i hur du startar Prezi




Välkommen till Prezi





Prezi - Verktyg



Poppiga Prezi piffar till presentationen

 Martin Appel


Trött på Powerpoint? Testa Prezi! Det är den nytänkande konkurrenten som du kör direkt via webbläsaren - helt utan kostnad.
Somliga älskar det. Andra tycker det är rena mardrömmen. Oavsett vilket måste de flesta av oss då och då hålla en presentation.

Powerpoint har länge varit det självklara verktyget för att skapa presentationer. Ja, det har varit så dominerande att det enda konkurrenterna har tagit fram är mer eller mindre lyckade kopior. Du skapar statiska bilder och bläddrar sedan mellan dem – likt diabilderna i ett bildspel.

Skippar diabilderna
Uppstickaren Prezi har däremot valt en annan lösning. I stället för många små självständiga diabilder är hela presentationen en enda stor bild. Det du gör när du håller din presentation är att zooma in på olika detaljer.

I Prezi kallas de för frames (ramar) och de fyller samma funktion som de enskilda bilderna i Powerpoint. Du bestämmer ordningen innan, och när du bläddrar med framåt- och bakåtpilen förflyttar du dig från ram till ram. Övergången visas som en snygg animation.

Fördelen är att presentationen blir en sammanhållen helhet, och att den som regel blir lite roligare än Powerpoints variant.



Så funkar Prezi


1. Starta. Sätt igång visningen av en presentation.

2. Ångra och spara. Knappar för att ångra inmatningar och för att spara presentationen.

3. Ramar. Skapa så kallade ramar, alltså motsvarigheter till de bilder som finns i ett vanligt presentationsprogram. Du kan även lägga till pilar och markeringar.

4. Lägg till. Lägg in bilder, diagram, video och musik i din presentation. Du kan även komplettera med delar av en Powerpoint-presentation.

5. Mallar. För att förenkla upplägget finns det gott om färdiggjorda mallar som du kan använda.

6. Inställningar. Klicka här för att göra inställningar i programmet och för att hitta hjälpfunktionerna.

7. Dela. Du kan dela din presentation med andra via exempelvis Facebook. Dessutom kan du spara den som en fil på din hårddisk.

8. Miniatyr. Här visas en miniatyr av hela din presentation.

9. Presentation. I vilken ordning de olika delarna i din presentation ska visas kallas för bana (path). Klicka här för att se den på skärmen.

10. Detalj. Alla delar i din presentation visas här. Du kan byta ordning genom att flytta på ikonerna. Siffrorna visas som grå cirklar i bilden ovan.

11. Introduktion. Behöver du hjälp att förstå Prezi hittar du en ­introduktionsvideo här.

12. Arbetsbord. Här visas hela presentationsbilden, men du kan också zooma in på detaljer. Klicka för att skriva in en text på valfri plats.

 
 5 frågor om Prezi – och svaren!


Hur börjar jag?
För att börja använda Prezi går du in på prezi.com och klickar på Signup. Under rubriken Public väljer du Signup och anger sedan efterfrågad information. Du kan även välja Login with Facebook för att underlätta inloggningen.

Måste jag betala?
Gratisversionen av Prezi har några begränsningar. Du får ”bara” 100 megabyte i utrymme på Prezis servrar och alla dina presentationer får en Prezi-logga. De blir dessutom öppna så att alla kan komma åt dem på prezi.com/explore.

Vill du slippa detta klickar du på Pricing längst ned på sidan och väljer Upgrade. För 60 dollar (cirka 400 kronor) om året slipper du begränsningarna, och du får ett lagrings­utrymme på 500 megabyte.


Fritt val. Prezi har ett gratis­abonnemang och två som kostar pengar.

Hur kör jag utan internet?
Om du har en opålitlig internetuppkoppling kan du köra Prezi offline. Du installerar då ett program på datorn och kör din presentation från hårddisken – alltså precis som med Powerpoint.

För att använda Prezi-programmet krävs ett Pro-abonnemang, vilket kostar 160 dollar (cirka 1 150 kronor) per år. Du laddar hem programmet på prezi.com/desktop.



Hur skapar jag en presentation?
För att skapa en presentation går du in på www.prezi.com, klickar på Login och fyller i användarnamn och lösenord. Klicka sedan på Your Prezi så ser du dina gamla presentationer. Skapa en ny genom att klicka på New Prezi. Du får nu välja bland en samling mallar. Gör ditt val så öppnas ett fönster. Det är detta vi visar i den stora bilden ovan.

Vad är min profil?
Som Prezi-användare får du en offentlig profil där alla dina presentationer samlas. Du kan alltså ge åhörarna adressen hit för att låta dem hitta presentationen i efterhand – och alla andra presentationer du har hållit.

För att göra din profilsida mer personlig klickar du på ditt eget namn högst upp till höger på Prezis förstasida. Välj Profile Page, Say something about yourself. Förutom att skriva in en beskrivning kan du även skapa en enklare direktadress till din profilsida. Som standard är det en obegriplig kod!

Personlig. På din profilsida kan du berätta om dig själv.